Kvinnelige rollefigurer

Vi tilbringer mye av tiden vår foran TV-skjermen eller på forskjellige håndholdte enheter som kan vise film og serier. Derfor er det viktig å presentere gode rollemodeller. Jenter må se alle mulighetene sine og det samme må selvsagt gutter. Men kvinnelige rollefigurer har lenge falt i kategorien enten en mor eller en fristerinne. Dette mønsteret er sakte på vei til å forsvinne, men det tar tid.

Speiler samfunnet

Vi er vanedyr og vi liker gjerne det kjente. Det kjente har i mange år vært at de fleste kvinner har en rolle som den som støtter samfunnet, den som hjelper sjefen eller noe lignende. Kvinnen er også gjerne en forfører mannen, gjerne en som bruker kroppen sin for å oppnå noe. Dette er bare noen av rollene som kvinner ofte presses inn i og som er basert på en reell eller ønsket vurdering av kvinners rolle i samfunnet.

Derfor ser man at tv-serier med fargede i hovedrollene gjerne sliter mer i motvind enn de med hvite i hovedrollen. Å ha en eller to fargede er blitt svært vanlig, men bare fargede? Det fungerer ofte dårlig.

Skal utfordre samfunnet

Film og tv skal utfordre samfunnet og spesielt utfordre hvordan vi ser på verden og samfunnet. Derfor er det viktig å ta noen skritt bort fra det tradisjonelle, men dette er også ganske skummelt for investorene. De kan risikere å miste pengene de har investert. Derfor er det mange regissører som velger de enklere løsningene som øker sjansen for en vellykket lansering. Det er også klart at vi, publikum, sjelden ønsker å se filmer som kun fokuser på hva som er galt med samfunnet. Vi vil ofte ha lett underholdning og vi vil ha det moro. Så det gjelder å finne gode metoder for å utfordre samfunnet på uten at dette virker moraliserende.

Rollemodeller

De fleste av oss ser opp til kjente skuespillere og personlighetene som vises på skjermen. Vi ønsker å være like pene som dem, like smarte, like rike og mye annet. Derfor hviler det mye ansvar på både regissøren og skuespillerne. Ulempen er at mange jenter får inntrykket av at kvinner skal bruke mye sminke, være søte og hyggelige. De trenger å se flere filmer hvor en kvinne er president i USA, hvor hærsjefen er en kvinne og hvor kvinner har andre sterke roller som er viktig for samfunnet. Og ikke minst: disse karakterene må være sterke og vise seg å være like gode som de mannlige.
Det er også viktig at man ikke alltid må være den vakreste og den mest velkledde. Det må være lov å vise seg uten sminke og det må være lov å ha litt rynker hvis man er i den rette alderen. Dessverre så er det idealet som presenteres i mange filmer urealistisk og mange jenter vokser opp med få gode rollemodeller.