Tegnefilmer

Små barn ser på tegnefilmer og i dag så tilbringer barn og unge svært mange timer med å se på filmer, serier og youtube. Så det er viktig at karakterene i disse seriene og filmene er gode rollemodeller for de unge som ser på dem. Dessverre så er det dårlig med gode rollemodeller på barnekanalene, spesielt for kvinnene. Man skulle tro at dette var et problem som hadde blitt mindre med tiden, men det motsatte har skjedd.

Pokémon og japanske tegnefilmer

Japan har produsert svært mange tegneserier som virkelig har slått ann, inkludert Pokémon. De har en særegen tegnestil som mange liker og det er heldigvis ikke uvanlig med sterke karakterer. Ulempene er at nesten alle de kvinnelige figurene går med korte skjørt, korte topper og har forholdsvis store bryst for alderen. Mange synes det er å overdramatisere å ta opp klesstilen til disse tegnede figurene. Problemet er bare at de unge jentene og guttene som ser på ønsker å være som disse karakterene. Så jenter på 6 – 7 år ønsker å gå med skikkelig korte miniskjørt, akkurat som jentene i Pokémon eller i andre tegneserier.

Taletid

Flere forskere har sett nærmere på hvor mye de forskjellige karakterene prater i filmer og tegneserier. De har oppdaget en merkelig trend. I løpet av de siste 10 årene så har kvinnelige rollefigurer, selv når de har en ledende rolle, snakket mindre og mindre. Forsker har sett nærmere på Disney filmer og funnet at i gjennomsnitt så snakker de mannlige karakterene tre ganger så mye som kvinnene.

Det er vanskelig å si hvorfor de kvinnelige figurene får færre replikker fordi i samme periode så økte antall kvinnelige hovedpersoner i Disney filmer. Så det er ikke slik at man har færre kvinnelige karakterer, snarere tvert imot.

Samfunn i endring

Det skjedde mye i forhold til likestilling i 2016-2018. Kvinner ble hørt på flere arenaer og de fikk sterkere roller. Samtidig så er det et tankekors at uansett hvilket land man kommer fra eller hvor filmen produseres, så er holdningen den samme i forhold til kvinner. Noen steder er den litt bedre enn andre, men sterke kvinnelige rollemodeller er ikke enkle å finne uansett hvor man kommer fra eller hvor filmen produseres. Så det skjer ting på flere fronter og håpet er at flere produsenter og investorer vil se nytten av å bruke kvinnelige regissører og sterkere kvinnelige roller. Det er viktig å presentere sterkere kvinnelige rollemodeller som igjen vil styrke kvinner i alle samfunnslag.